מה הייתם עושים אם הייתם יכולים לקרוא את מחשבותיהם של הסובבים אתכם? את הסודות והמאווים הכי כמוסים שלהם, אלה שהם מנסים להסתיר אפילו מעצמם, אבל גם המחשבות הכי יומיומיות ומשעממות שלהם? עכשיו דמיינו שלא רק שאין לכם איך לעצור את שטף המחשבות הזה, אלא שאתם גם לא יכולים להבחין בין המחשבות הפרטיות שלכם לכאלה שהגיעו מהאדם שיושב לצידכם. האם הייתם מסוגלים להבחין איפה אתם נגמרים והיכן מתחיל הזולת? האם הייתם מצליחים לדעת מה הם הרצונות שלכם ומתי אתם מתנהגים לפי גחמותיהם של אחרים?
כך בדיוק נראים חייו של גיבור הספר "מה שאחרים חושבים בי", ספרו החדש של יואב בלום. כדי להתמודד עם השטף הזה, הוא מבודד את עצמו מהזולת ובונה לעצמו חיים מוגנים יחסית, או לפחות כך הוא חושב, עד שהוא מגלה שמישהו מתחיל להרוג קוראי מחשבות. הוא ומספר קוראי מחשבות מגיעים למקום מקלט, אך בשל העובדה שקוראי מחשבות לא יכולים להאזין למחשבות של זולתם מתעוררת השאלה, האם הם יכולים לסמוך אחד על השני? ואיך בעצם יכולים קוראי המחשבות להתמודד עם השקט הפתאומי הזה? עם היכולת להיות בחברה בלי לשמוע את רעשי הרקע התמידיים של המחשבות הזרות?
קריאת המחשבות, לפי יואב בלום, היא לא בדיוק מה שהכרתם עד היום. זה לא כוח על חושי שאתם יכולים להדליק ולכבות לפי רצונכם, אלא יותר כמו מקלט רדיו שפתוח לכל הערוצים בעת ובעונה אחת וכפתור הכיבוי שלו נשבר מזמן. בעצם, הדוגמה הזאת הייתה יכולה להתאים אם לכל שדרני הרדיו היה את אותו הקול, והוא במקרה היה זהה לקול שלכם.
לא זכורה לי עוד התייחסות כזאת לקריאת מחשבות בספרות או בתרבות הפופולרית, בה ההצפה של קולות ומחשבות יכולה להוציא את האדם מדעתו, כאשר ההשוואה היחידה שעולה על הדעת היא לחוויה של באפי סאמרס בפרק המיתולוגי Earshot בעונה השלישית של באפי ציידת הערפדים, אם כי באפי שמעה קולות שונים ולפחות יכלה להבדיל בין המחשבות שלה לבין אלה של הזולת – ועדיין, הייתה קרובה מאוד לאבד את עצמה, לולא היו חבריה דואגים לה (וסליחה על הספויילר לפרק ששודר לפני כ 22 שנים). עכשיו דמיינו את חייכם עוברים כך בכל רגע נתון.
כבר שנים שאני מכנה את יואב בלום ביני ובין עצמי "ניל גיימן הישראלי", בין היתר בגלל הקשר החזק שלו עם המעריצים והאהבה הבלתי מתפשרת שהוא מקבל מהם (ואני לא מתבייש להגיד שאני נמנה עליהם), אך גם בגלל היכולת המופלאה שלו לבניית עולמות שונים אך דומים לזה שאנחנו מתעוררים אליו בכל יום. אבל אחרי שקראתי את הספר הזה, הבנתי שההשוואה לגיימן לא מדויקת. בספריו של יואב בלום חסרה האפלוליות הטים ברטונית שמאפיינת כל כך את גיימן. ובעצם, ספריו של יואב בלום, למרות שנעים על התפר של פנטזיה אורבנית ומדע בדיוני קל, מתמקדים פחות במאקרו שגיימן כל כך אוהב, ונתפסים יותר למיקרוקוסמוס של הגיבורים שלהם. למעשה, הסגנון שלו מזכיר יותר את קלייר נורת' (חמישה עשר מעגלי החיים הראשונים של הארי אוגוסט) או מאט הייג (איך לעצור את הזמן), שכמוהו, אוהבים לקחת דמות אחת, לתת לה מאפיין ייחודי כלשהו, לזרוק אותה אל העולם ולראות מה קורה.
אבל "מה שאחרים חושבים בי" הוא לא רק ספר פנטזיה שחוקר את העולם החדש שנפתח ברגע שזורקים לקדירה קוראי מחשבות. יואב בלום מלהטט כאן בין סגנונות ספרותיים מובהקים ומשאיר לקוראים להחליט האם מדובר בספר מתח עם רגעי אקשן מותחי עצבים, או שאולי מדובר בכלל תעלומה בלשית בה, כמו בקלאסיקות הכי גדולות של אגתה כריסטי, נאספים לאחוזה כל החשודים המיידיים רק כדי שנוכל להצביע על האשם בדיוק ברגע האמת, או שהאמת מסתתרת בכלל בתוך סיפור אהבה, כמו בכל הסיפורים הגדולים. לא משנה לאיזה ז'אנר תחליטו לשייך בסופו של דבר את הספר הזה, מה שבטוח זה שמובטחת לכם קריאה מהנה.
או במילים אחרות, ספר מעולה שיחזיק אתכם חזק ולא ייתן לכם להוריד אותו מהיד עד הרגע האחרון.
חמש מחשבות סודיות ועוד אחת שחשופה לכל.
מה שאחרים חושבים בי / יואב בלום/ הוצאת כתר
נ.ב
נגיד שהייתם יכולים לקרוא מחשבות. מה הייתם עושים עם הכוח הזה?