בין אם שאתם מרגישים את זה כבר ובין אם לא, אין ויכוח על זה שאנחנו נמצאים כרגע בעיצומה של מגפה עולמית. אז אם גם אתם נדרשים להישאר בבידוד בשבועות הקרובים, לפחות תוכלו לנצל את הזמן הזה כדי לקרוא איזה ספר טוב או שניים, ואם כבר, אז למה שלא תקראו ספרים על מגפות שיכניסו אתכם לאווירה? נכון, האפוקליפסה עדיין לא כאן, אבל אולי לא יזיק להתכונן. אז כדי שתוכלו לעשות את זה, הנה כמה ספרי מגפות מעולים שיכינו אתכם ליום שאחרי, ואולי יזכירו לכם שתמיד יכול להיות יותר גרוע.
יש לכם עוד ספרים שלדעתכם חייבים להופיע ברשימה? אתם מוזמנים לעשות את זה בתגובות
ספר יום הדין – קוני ויליס
נתחיל את הרשימה עם הדבר האמיתי, ואין אמיתית יותר מהמגפה השחורה שמחקה לפי ההערכות בין רבע לחצי מאוכלוסיית אירופה באמצע המאה ה- 14. זהו סיפורה של סטודנטית להיסטוריה באוניברסיטת אוקספורד של המאה שלנו, שנוסעת חזרה בזמן למאה הארבע עשרה לצרכי מחקר שדה. כמובן שכל מה שיכול להשתבש משתבש, כי מרפי, אבל כי אחרת הספר היה משעמם. קצת כמו פרק של דוקטור הו, בלי שאף חייזר מנסה לחסל את האנושות. למזלנו, גם קוני וויליס חושבת כמונו, והספר הזה הוא הכל חוץ ממשעמם. הייתי אומר שזה אחד מספריה הטובים ביותר של קוני ויליס, אבל לא זכור לי שקראתי עד היום אף ספר של ויליס שלא ענה על התיאור הזה. אם אתם חובבים סיפורי מסע בזמן, ולא מפחדים מרגעים מעט מותחים פה ושם, הספר הזה הוא לחלוטין בשבילכם.
תחנה אחת עשרה – אמילי סנט ג'ון מנדל
יום אחד מישהו משתעל. וזהו. משם ועד להכחדה של תשעים ותשעה אחוזים של האנושות הדרך קצרה מאוד. נכון, רוב הספרים ברשימה הזאת מתחילים כך, או לפחות מושפעים מאירועים שמתחילים עם אותו שיעול גורלי, אבל במקרה של הספר המופלא הזה, הסיפור האמיתי הוא הקשרים הבין-אנושיים שמרכיבים את המרקם העדין שאחרי האפוקליפסה. אופן הכתיבה של הסיפור הזה והדרך הסנטימנטלית בה הוא מביא מגוון רחב של קולות, שחלקם נעלמו עם המגפה, מצליחים למצוא אופטימיות דווקא במקום הכי לא צפוי – סוף העולם כפי שאנחנו מכירים אותו.
העמדה – סטיבן קינג
אם הייתי צריך לבחור את הספר המפחיד ביותר של סטיבן קינג (מה שבעצם כבר עשיתי ברשימה הזאת), זה לא היה "העמדה", אבל מבחינתי הוא בהחלט מחזיק במקום השני והמכובד (והמפוקפק). כמו בספר הקודם ברשימה, הכל מתחיל עם שיעול. רק שהפעם השיעול הזה מגיע ממעבדות סודיות של צבא ארצות הברית שמתעסק בדברים שהיה עדיף לו עזב לנפשם, ואז אולי גורלה של האנושות היה אחר. אבל זה לא המקרה, לפחות לא ביצירת המופת המלחיצה הזו של סטיבן קינג, שמתחילה עם מחלה שמחסלת את רוב האנושות וממשיכה עם מלחמה בין כוחות האור וכוחות האופל. לא לבעלי לב חלש, או למי שמפחד ממנהרות חשוכות.
הנערה עם כל המתנות – מ. ר. קרי
עזבו אתכם מסתם וירוס שמשמיד את האנושות. אם כבר מגפה קטלנית, אז שלפחות תוביל לאפוקליפסת זומבים אמיתית, מהזן מקפיא הדם שהיה כל כך חביב על יוצרי האימה של תחילת העשור הקודם. אז כאן אתם מקבלים את הגרסה מורטת העצבים של מייק קרי, שמצליח לחמוק מכל הקלישאות האפשריות ולמחוץ את לבם של הקוראים כשהוא מנסה בין היתר להבין מי כאן המפלצת האמיתית.
The Fireman – ג'ו היל
בעולם בו משתוללת מגפה קטלנית של מחלה הזוכה לכינוי קשקשי דרקון, בשל הדוגמה הנוצרת על עורם של הלוקים בה, ושבשיאה הם בוערים למוות באש ספונטנית שפורצת מתוכם, חלק גדול מהעולם עולה בלהבות. אבל המחלה הזאת היא לא הדבר הכי מפחיד, כי אם הגורם האנושי, שכמו בעולם האמיתי לא מצליח להימנע מאלימות שמונעת בחלקה מפחד ובחלקה האחר מתוך שנאה טהורה.
Lock In – ג'ון סקאלזי
בעתיד הלא רחוק, וירוס חדש ומדבק במיוחד תוקף את האנושות. רוב הנדבקים במחלה לא סובלים מתסמינים חמורים יותר משפעת קלה, אבל אחוז אחד מהאוכלוסייה נותר "נעול" – סגור בגופו כאשר הוא ער ומודע לחלוטין למתרחש סביבו, אך ללא כל יכולת להפעיל את שריריו. הספר הזה מתרחש כעשרים וחמש שנים אחרי הופעתה של המחלה, בעולם שהסתגל אליה באמצעים טכנולוגיים שאנחנו יכולים רק לדמיין. אבל כל הג'אז הזה הוא רק הרקע, התפאורה במקרה של הספר הזה, שמשתמש בה כדי להיכנס לתעלומה בלשית שני סוכני FBI מנסים לפענח את מקרה הרצח של "מגשר" – אדם המסוגל לתת לאותם אנשים נעולים לשאול את גופו לזמן מה. סקאלזי משתמש בעלילה הבלשית הזו כדי לחשוף את הקוראים שלו לעולם החדש שנבנה בעקבות המחלה, והוא עושה את זה, כמו שהוא עושה בכל הספרים שלו, בטון קליל ומשועשע, שלא גורע מאיכותו של הספר.